Student Esmee

Hoi allemaal,

Ik stel me graag even voor!

Mijn naam is Esmée Clarijs, 21 jaar oud en ik ben tweedejaars verloskundige in opleiding. Ik kom stage lopen bij BIB verloskundigen van 12 februari tot en met 15 maart. Ik kijk er naar uit om hier stage te lopen! Ik kom zelf uit Ossendrecht maar verblijf deze stage op de praktijk. In de periodes buiten stage, woon ik in Maastricht samen met een vriendin van de opleiding.

Hopelijk kom ik jullie komende periode tegen op de praktijk, bij de bevalling of in het kraambed. Mocht u dit niet fijn vinden, laat het gerust weten!

Hopelijk zie ik jullie snel!

Groetjes Esmée Clarijs

student-esmee

Pre ouderschapscursus

Per 2024 start het CJG Steenbergen een pre-ouderschapscursus. Hier hoor je alles over het aanstaande ouderschap. Wat kun je verwachten? Hoe bereid je je voor?
Kom samen met je partner naar deze gratis cursus. De eerste avond zal plaats vinden op 6 februari.

Je kunt je aanmelden via onze praktijk.

Stagiaire Eva

Lieve (aanstaande) ouders,

Ik stel mij graag even voor aan jullie!

Mijn naam is Eva Donze, 24 jaar en derdejaars verloskundige in opleiding aan de Academie Verloskunde in Maastricht. Van 4 september tot en met 17 november loop ik stage bij BIB Verloskundigen. Ik kijk er ontzettend naar uit om hier te mogen stagelopen. Het zou zo kunnen zijn dat u mij tegenkomt in de praktijk of wanneer ik meega tijdens de dienst van de verloskundige. Mocht u dit liever niet hebben, geef het gerust aan bij uw verloskundige of bij mij.
Ik kijk er enorm naar uit om jullie te ontmoeten in deze bijzondere periode!

Liefs,
Eva

Kraamhotel

Per 1 juli start het kraamhotel qocon in het Bravis ziekenhuis. Lees hier meer over in deze folder.

Studente Laura

Hallo, ik ben Laura en ben eerstejaars studente aan de Academie Verloskunde Maastricht. Ik ben 19 jaar oud en woon momenteel nog bij mijn ouders in België. In mijn vrije tijd heb ik een bijbaantje als babysit, speel ik badminton en spreek ik graag af met vriendinnen.

Ik begin vanaf maandag 22 mei aan mijn 5-weekse stage in deze praktijk. Jullie zullen mij in deze periode vast eens tegenkomen tijdens spreekuur, kraamvisites en/of bevallingen. Mocht je dit niet graag hebben of heb je hier vragen over, dan mag je dit gerust laten weten aan mij of aan de verloskundige.

Ik kijk er heel erg naar uit om jullie te ontmoeten en hoop op een leerzame ervaring.

student-laura

Mirena spiraal 8 jaar

Uit het nieuwste onderzoek blijkt dat de Mirena 8 jaar veilig kan blijven zitten.

Mocht je de Mirena geplaatst hebben voor overmatig bloedverlies, dan blijft het advies om hem na 5 jaar te vervangen of verwijderen.

PREM geboortezorg

PREM geboortezorg: landelijk is afgesproken dat organisaties die geboortezorg leveren de ervaringen van clienten meten. Hiervoor wordt de PREM vragenlijst gebruikt. Alle kraamvrouwen ontvangen een mail met een korte vragenlijst. Wij ontvangen anoniem de uitkomsten van de ingevulde vragenlijsten, hierdoor kunnen wij onze zorg verbeteren. Wens je hier niet voor uitgenodigd te worden, dan kun je dit bij ons kenbaar maken.

Infoflyer PREM

Student Lotte

Beste (aanstaande) ouders,

Mijn naam is Lotte, ik ben 23 jaar oud en ik zit in het 2e jaar van de verloskunde opleiding in Amsterdam. Vanaf 21-11 mag ik 10 weken stagelopen bij deze praktijk. Je kunt mij dan tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling en bij de kraamvisites. Mocht je dit liever niet willen, dan kun je dit natuurlijk altijd aangeven bij mij of bij de verloskundige. Ik heb enorm veel zin in de stage en kijk er naar uit om jullie te ontmoeten!

Groetjes Lotte

student-lotte

Griepprik tijdens zwangerschap

De winter zit er weer aan te komen! Dat betekent dat het aantal mensen met griep ook weer gaat toenemen. Vanuit de Rijksoverheid worden zwangeren dit jaar geadviseerd de griepprik te halen. Door deze vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan die je doorgeeft aan de baby. H ierdoor heeft de baby in de eerste maanden na de geboorte minder kans op het krijgen van griep! Daarbij ben je zelf dan ook beter beschermd. Kun je je energie voor andere dingen gebruiken! Je kunt je aanmelden via de huisarts.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het RIVM.

Praktijkdagen 19 en 20 september

Maandag 19 en dinsdag 20 september hebben wij praktijkdagen. Wij zijn daarom allemaal twee dagen "vrij".

Aimee zal ons van zondagavond tot dinsdagavond vervangen en voor jullie klaarstaan. We weten zeker dat ze jullie goed zal helpen.

Student Marieke

Per 1 september komt Marieke Verweij stage bij ons lopen. Zij is derde jaars student. Ze komt van 1 september t/m 11 november.

Waarneming weekend 24 en 25 juni

Beste cliënten,

Dit weekend gaat onze collega Simone trouwen. Hierdoor zal Siska Post dit weekend voor ons de bevalling- en telefoondienst doen.

Groet BIB

siska-post

Student Robin

Hoihoi!

Ik ben Robin, 21 jaar en ik zit in mijn 1e jaar aan de academie verloskunde in Maastricht. Naast verloskunde studeren, vind ik het leuk om te dansen, te reizen en om met vriendinnen af te spreken.

Van 23 mei t/m 24 juni zal ik stage lopen in de praktijk, dus dan kan het zijn dat je mij ziet. Als je dit niet fijn vindt, geef het vooral aan.
Ook als je nog iets van mij wil weten, durf het zeker te vragen.

Ik heb er in ieder geval heel veel zin in, tot snel!
student-robin

Coronamaatregelen

Per heden zijn de meeste coronamaatregelen vervallen.

Wat blijft de komende tijd ongewijzigd:

  • Tijdens onderzoek binnen 1,5 meter zullen wij een mondmasker opzetten;
  • Wij vragen jullie om bij klachten te testen en wanneer er sprake is van een positieve test, laat het ons weten;
  • Wanneer er sprake is van een corona infectie, zullen wij in beschermende kleding de controle doen wanneer deze noodzakelijk is.
We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden en mocht de situatie veranderen, dan communiceren wij dit met jullie.

Stagiaire Kyona

Hallo,

Mijn naam is Kyona Moes. Ik ben 20 jaar en ik kom oorspronkelijk uit Bergen op Zoom, maar woon voor mijn opleiding in Maastricht. Ik zit in het tweede jaar van de opleiding verloskunde en ik kom van 7 februari t/m 11 maart stagelopen in deze praktijk. Hier kijk ik erg naar uit!
Jullie kunnen mij tegenkomen op het spreekuur, bij de bevalling of tijdens de kraamvisites. Mochten jullie liever niet hebben dat ik erbij ben, dan kunnen jullie dit aangeven bij de praktijk.

Hopelijk tot snel!

Livestream zwangerschap en coronavaccinatie

We merken dat er veel vragen zijn rond de coronavaccinaties en zwangerschap. Is het verstandig de prik te nemen als je zwanger bent (of wil worden) of moet je juist even wachten? Wat is er waar van de verhalen die rond gaan over vruchtbaarheid? In deze livestream krijg je meer informatie en kun je je vragen stellen.

klik hier

Update coronamaatregelen

Lieve (zwangere) dames,

Nu afgelopen zaterdagavond is aangekondigd dat Nederland weer in lockdown gaat, willen wij de maatregelen binnen onze praktijk graag nog een keer op een rijtje zetten voor jullie. Natuurlijk gelden de basisregels zoals afstand houden, handen wassen/ontsmetten, etc. ook bij ons.

Andere regels die in onze praktijk gelden zijn:

  • Alleen je partner is welkom bij de controles, andere familieleden of vrienden kunnen we helaas niet toestaan.
  • Kinderen zoveel mogelijk thuis laten. Als het echt niet anders kan dan mag je kind mee, mits hij of zij in de kinderwagen zit.
  • Blijf thuis bij klachten, laat jezelf testen en bel ons om te overleggen en zo nodig je afspraak te verplaatsen.
  • Kom niet te vroeg naar je afspraak om een volle wachtkamer te voorkomen.
Bedankt voor jullie begrip en medewerking! Bij vragen of onrust kan je ons altijd bellen of mailen.

Liefs van BIB

Corona maatregelen 6 november

Steenbergen, 6 november 2021
Betreft: Informatie maatregelen Coronavirus

Beste cliënt,
Gezien weer de stijgende coronabesmettingen in het land zijn de landelijke coronaregels weer aangescherpt.

Hierdoor zijn wij ook weer genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen. Deze afspraken gelden sinds 6 november en blijven van kracht tot nadere berichtgeving.

Mondkapjesbeleid
In de wachtkamer en bij onderzoek word je verzocht een mondkapje te dragen. Kinderen dienen een mondkapje te dragen vanaf 13 jaar. Deze bescherming is voor jullie en voor ons om de besmettingskans zo laag mogelijk te houden.

Aanpassing van onze praktijkorganisatie

  • Heb je corona-gerelateerde klachten, laat je testen en verzet je afspraak in afwachting van je test. Bij twijfel of je wel langs kunt komen, bel ons op.
  • De controles en echo’s gaan door volgens ons reguliere schema.
  • Je mag met je gezin op controle komen.
  • De informatieavond over borstvoeding die wij op de praktijk organiseren, vindt vanaf augustus weer plaats. We bekijken per bijeenkomst of deze fysiek kan doorgaan afhankelijk van de maatregelen. De informatie is ook opgenomen en kun je dus online kijken via onze website.
  • De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt.
  • In de kraamperiode stemmen we met jullie af hoe vaak we fysiek langskomen of telefonisch contact hebben.
  • Vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben. Bespreek ook altijd met je kraamverzorgster welke regels zij hanteren vanuit de kraamzorgorganisatie.
  • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
Coronavaccinatie in zwangerschap
Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zih te laten vaccineren.
https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/vaccineren-tijdens-zwangerschap


Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Je kan ons bellen of een e-mail sturen naar info@bibverloskundigen.nl.
Voor actuele informatie kun je ook op de website of Facebookpagina van onze praktijk kijken!

Met vriendelijke groet,

Simone, Tessa, Anika, Marieke, Valerie, Lysanne en Angélique

BIB verloskundigen

Borstvoedingsavond gaat weer door

Per heden vindt de borstvoedingsavond weer fysiek plaats.
Wil je hem liever online kijken kun je terecht op youtube: Klik hier voor de video

Covid vaccinatie

Vanuit de beroepsgroepen van verloskundigen en gynaecologen komt het advies om je te laten vaccineren tijdens je zwangerschap.
Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM

Mama cursus

Heb je interesse in een online cursus voor nieuwe mama's: kijk op de website vn fijnmama.nl

Nieuwe waarneemster

Even voorstellen…

Zoals jullie weten is Anika sinds kort met zwangerschapsverlof. Ik zal haar de komende tijd gaan vervangen, daarom wil ik me graag aan jullie voorstellen. Mijn naam is Lysanne Fase en ik kom uit Sint Annaland. Ik heb gestudeerd aan de Academie Verloskunde in Maastricht en ben sinds deze zomer zelfstandig verloskundige.

Het krijgen van een kindje is en blijft bijzonder. Het hele traject - vanaf de wens van een kindje, totdat het kindje geboren is – maakt iedereen op zijn eigen unieke manier mee. Het blijft een wonder dat in die negen maanden twee kleine cellen uitgroeien tot een echt kindje. Ik vind het heel mooi om in dit proces een rol te mogen spelen en jullie te mogen begeleiden, tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Tot snel!

Student voor kijkstage



Hallo allemaal,

Mijn naam is Gaya Jakobs, ik ben 24 jaar jong en eerstejaars verloskundige in opleiding.
Van 19 t/m 23 december mag ik bij BIB verloskundigen meelopen voor mijn kijkstage.
Ik heb hier enorm veel zin in en kijk uit naar alles wat ik mag gaan leren in deze 5 dagen.

Tot snel!

Borstvoedingsthee afgeraden vanwege mogelijk gezondheidsrisico voor baby's

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO), een onafhankelijk onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, raadt het gebruik van borstvoedingsthee met venkel of anijs door zwangere en lacterende vrouwen af.

Lees meer op KNOV: Borstvoedingsthee afgeraden vanwege mogelijk gezondheidsrisico voor baby's

Aanscherping coronamaatregelen

Zoals jullie misschien al verwacht hadden, zijn wij vanwege de toenemende besmettingen genoodzaakt om de maatregelen in de praktijk verder aan te scherpen.

Dit zijn de nieuwste maatregelen:

  • Kom zoveel mogelijk alleen naar je afspraken op de praktijk. Partners zijn nog steeds welkom bij echo’s maar helaas niet bij de reguliere controles.
  • Kinderen zijn helaas ook niet welkom i.v.m. te volle wachtkamer.
  • Maximaal 4 personen in de wachtkamer.
  • Maximaal 1 begeleider tijdens je bevalling.
  • Mondkapje dragen in de wacht- en spreekkamer.
Je zult ons in de praktijk ook tegenkomen met een mondkapje op ter bescherming van jullie en onszelf en om de besmettingskans zo laag mogelijk te houden.

Heel erg bedankt voor jullie begrip en medewerking!

Stagiaire Emma



Hoi allemaal,

Mijn naam is Emma de Schrijver en ik ben derdejaars verloskundige in opleiding aan de Academie Verloskunde Maastricht. Tot en met half november loop ik stage bij BIB verloskundigen. Je kan me tegenkomen tijdens het spreekuur, bevallingen en kraambedvisites.
Ik hoop deze stage veel te kunnen leren en ervaring op te doen en kijk er naar uit om jullie te ontmoeten!
Mocht je bezwaar hebben tegen mijn aanwezigheid, geef dit dan gerust aan bij een van de verloskundigen.

Anika is zwanger

We hebben super leuk uitbreidingsnieuws bij BIB! De komende maanden zijn we met 7 in plaats van 6.

Anika is namelijk zwanger van haar 3e kindje! Zo gaat de start van 2021 een hele mooie zijn.

Berichtje van Simone

Hallo lieve mensen,

Een baby op de wereld zetten is altijd hard werken. Als verloskundige noem ik het ook wel 'ongetraind een marathon lopen'. De ene bevalling is de andere ook niet. Soms is het na vier uur gepiept en een ander doet er drie dagen over.

Maar wat ik vooral wil meegegeven, of het nu de 4 uur durende bevalling is of 3 dagen ploeteren, beide vrouwen zijn even knap en even krachtig. Een vrouw die een ruggenprik heeft gehad of een vrouw die bij kaarslicht zonder 1 gil haar baby geboren heeft laten worden; het zijn allebei supersterke vrouwen.

Want hoe je bevalling verloopt, daar zijn meerdere factoren op van invloed. Hoe is bijvoorbeeld je zwangerschap verlopen? Ben je fluitend de negen maanden doorgekomen of heb je last gehad van meerdere kwaaltjes? Heb je stress voor de bevalling of voel je je zelfverzekerd? Hoe ligt het kindje ten tijde van de bevalling? En wat ook veel verschil maakt is het tijdstip waarop de bevalling begint. Is dat midden in de nacht of in de ochtend na een lekkere nacht slaap?

Kortom: soms heb je gewoon pech in de omstandigheden en soms heb je geluk.
Probeer in ieder geval als de bevalling zich aandient, het over je heen te laten komen. Het is een heftige klus, maar iedereen kan het. En of je wel of geen hulpmiddelen nodig hebt, het maakt niet uit. En de baby komt er sowieso.

Dus voor alle vrouwen die deze klus hebben geklaard: applaus. Wees trots op jezelf en geniet van het wondertje in je armen. En laat de kraamtijd net zo goed over je heen komen. Want ook de kraamtijd is een heftig ritje van allerlei emoties. Maar wees trots op jezelf, je baby en je partner.

En als je nog moet bevallen: laat het over je heen komen. Ga deze klus aan en wees trots op jezelf!

Liefs Simone

Partner mee naar elke controle

Opnieuw hebben we leuk nieuws! De versoepelingen zetten gelukkig door.

Jullie mogen nu bij iedere controle (met en zonder echo) je partner meenemen.

De overige maatregelen blijven nog wel van kracht.

Versoepelingen 1 juli

GOED NIEUWS!
Vanaf 1 juli mogen de partners weer mee naar alle echo's!

Dit betekent dat ze welkom zijn bij:

  • Vitaliteitsecho (8-9 weken)
  • Termijnecho (11-12 weken)
  • 20 weken echo
  • Groeiecho's (op indicatie, dit zullen we je vertellen in je zwangerschap)
  • Liggingsecho (op indicatie)
Wij hopen jullie snel samen te zien op de praktijk!

Kleine aantekening: Helaas is het nog niet de bedoeling dat kinderen mee komen.

Versoepelingen 15 juni

Goed nieuws om het weekend mee in te gaan! De volgende versoepeling is een feit.
Vanaf maandag 15 juni mogen de partners mee naar de liggingsecho (rond 35 weken). Wanneer je een indicatie hebt voor groeiecho’s dan mag je partner meekomen naar de 2e groeiecho (rond 34 weken). We zullen altijd aangeven wanneer jouw partner mee kan komen als we de afspraak inplannen.

Bloedprikken voortaan op afspraak

Per heden dien je een afspraak te maken om bloed te prikken in het ziekenhuis.
Een afspraak kan je zelf maken via MijnBravis of bellen naar 088 706 70 82.
Alle locaties buiten het ziekenhuis kun je bezoeken zonder afspraak.

Intake en nacontrole fysiek op praktijk

We mogen weer een versoepeling met jullie delen!
Per 10 juni mogen de intake en de nacontrole weer fysiek op de praktijk plaatsvinden.

Tijdens de intake ben je met je partner welkom.
Bij de nacontrole zijn moeder en baby welkom.

Partners weer mee naar de echo

We mogen weer gaan verruimen! Vanaf aanstaande maandag, 8 juni, zijn partners weer welkom tijdens de eerste echo (8 weken).
De overige maatregelen blijven vooralsnog wel van kracht. Dit betekend bijvoorbeeld dat kinderen nog niet mee mogen tijdens echo’s of controles.

Online yoga

De yogastudio EnjoyYoga uit Bergen op Zoom Bergen op Zoom biedt sindskort online lessen aan. Voor meer informatie, klik op deze link:

online yoga

Cordring bij BiB

Beste cliënten van BIB,

Vanaf nu kun je de cordring via onze praktijk bestellen.
De cordring is een alternatief voor de navelklem die in je kraampakket zit / die in het ziekenhuis gegeven wordt. Omdat we gemerkt hebben dat steeds meer cliënten hier gebruik van willen maken, hebben wij deze nu zelf aangeschaft, dat scheelt jullie de verzendkosten!
De cordring is een klein rubberen ringetje dat om de navelstreng van de baby wordt geschoven om deze af te sluiten wanneer de navelstreng doorgeknipt wordt. Omdat hij zo klein is zit hij minder in de weg dan de gebruikelijke navelklem. De kosten bedragen 2,50 euro.

Lieve groet,
De verloskundigen van BIB

Partners weer op spreekuur

Per 11 mei volgt wederom een versoepeling voor de verloskundige zorg.
Vanaf maandag as zullen jullie partners weer welkom zijn bij de termijnecho op de praktijk! Ook bij de 20 weken echo in het ziekenhuis mag je partner mee. Dit vinden wij super fijn nieuws voor jullie!

Verder is de controle bij 24 weken weer terug opgenomen in het schema en hoeven jullie tussen de 20 weken echo en de vervolgafspraak niet meer zo lang te wachten. We zien jullie graag op de praktijk!

Bij de overige controles, zowel bij ons als in het ziekenhuis, volgen we de regels zoals deze voorheen bekend waren. Dit betekent dat je alleen komt voor de vitaliteitsecho (eerste echo rond 7-8wkn) en de gewone controles in de zwangerschap. Indien je klachten hebt, graag voor de afspraak telefonisch contact zoeken.

We doen met alle verloskundigen in de regio hetzelfde zodat we de zorg voor iedereen zo goed en eerlijk mogelijk houden.

Klein puntje ter attentie: Kinderen zijn helaas nog niet welkom..

Versoepelingen Coronamaatregelen

Vanaf 28 april komen er versoepelingen in de corona maatregelen voor verloskundigen. Dit betekent concreet dat we de vitaliteitsecho (8 weken) weer mogen doen, we de controles niet meer zo kort mogelijk hoeven te houden (niet telefonisch meer bellen voor de controle) en we mogen weer 1 kraamvisite fysiek doen. Alle andere regels blijven nog wel van kracht, maar we zijn erg blij dat we weer meer contact met onze cliënten mogen hebben!

Online informatieavond zwangerschap en voeding

Voor alle dames die meer willen weten over zwangerschap en voeding is er een online cursus te volgen.

Deze wordt elke 1e maandagavond van de maand gedaan door een dietiste en kost €5,95. Voor deelneming klik op onderstaande link:

https://rosellaberghuis.nl/online-aanbod/informatie-avond-zwangerschap-voeding

Borstvoedingsavond staat online!

Tessa heeft haar borstvoedingsavond online gezet. Door de coronamaatregelen hebben we helaas de avonden in de praktijk moeten annuleren. Door deze video krijgen jullie alsnog de ins en outs rondom borstvoeding te horen! Tessa zal jullie onder andere vertellen over hoe borstvoeding werkt, hoe je kunt zien of je kindje voldoende binnen krijgt, over kolven, over borstvoeding in combinatie met werken en over eventuele borstvoedingsproblemen die je kunt tegenkomen. We hopen dat jullie zo alsnog goed voorbereid jullie kraamtijd in kunnen gaan ondanks deze roerige tijden.

Klik hier voor de video.

KNOV landelijk digitaal Corona spreekuur

Op 6 april heeft onze beroepsgroep een digitaal spreekuur gehouden. Hierbij werden allerlei vragen omtrent corona en zwangerschap, bevalling en kraamtijd beantwoord.
Klik hier om dit terug te kijken.

Aanscherping Corona maatregelen

Beste cliënt,

De Coronavirus- (COVID 19) pandemie beheerst de wereld en met name Europa op dit moment. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in Noord Brabant nemen we onze verantwoordelijkheid om het virus zo gecontroleerd mogelijk te laten verlopen. Daarom zijn er regionale afspraken gemaakt rondom de zorg voor jou als zwangere, barende of kraamvrouw. Deze afspraken gaan 16 maart in en gelden tot in ieder geval 6 april 2020.

In deze brief informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (RIVM). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

  • Was regelmatig je handen;
  • Hoest of nies in je elleboog;
  • Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg;
  • Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol;
  • Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen;
  • Houd sociale afstand.
Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie
Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:
  • Cliënten die de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige.
  • Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn.
  • Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren.
  • Vragen beantwoorden we telefonisch. Hiervoor hebben we (tijdelijk) een telefonisch spreekuur ingesteld. Iedere werkdag tussen 13.00 en 15.00 uur kun je ons bellen op 06 53 51 07 07. Je kan ook een e-mail sturen naar info@bibverloskundigen.nl , wij lezen en beantwoorden deze dagelijks.
  • Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar de controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen. Indien gewenst mag er middels videobellen contact worden gelegd met de partner en/of kinderen.
  • Alleen (noodzakelijke) medische echo’s kunnen doorgaan, dat betekent dat de eerste echo rond 7-8 weken niet meer gemaakt wordt.
  • Kraamvisites doen wij ook telefonisch tenzij er een (medische) reden is dat we langs moeten komen.
  • De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.
  • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden worden afgelast.
  • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
  • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
  • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben.
  • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
  • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
  • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.
Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus
Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie kun je ook op de website of Facebookpagina van onze praktijk kijken!

Tot slot vinden we het belangrijk dat jullie weten dat ook wij deze restricties enorm vervelend vinden. Zoals jullie weten staat het geven van goede zorg hoog in het vaandel bij ons. Wij vinden echter jullie en onze gezondheid zo belangrijk dat we ons genoodzaakt voelen om deze (tijdelijke) maatregelen te nemen.

Met vriendelijke groet,

Simone, Tessa, Anika, Marieke, Valerie en Angélique

BIB verloskundigen

Corona update

Vanwege het Coronavirus zijn de regels aangescherpt met betrekking tot de spreekuren. Voor de gezondheid van jullie zelf, gezinsleden en onze collega’s vinden wij het belangrijk dat deze adviezen zo goed mogelijk worden nageleefd.

Het RIVM adviseert ons contacten te beperken. Ben je verkouden (hoesten, niezen, snotterig) of heb je koorts? Wij vragen je dringend om thuis te blijven en de afspraak te verzetten tot je minimaal 24 uur klachtenvrij bent.

Verder is het advies om met maximaal 2 personen naar de controles te komen en om vooral kinderen thuis te laten.

Voor vragen mag je altijd bellen.

Because of the Corona virus, the rules have been tightened with regard to consultation hours. For the health of yourself, family members and our colleagues, we think it is important that these recommendations are followed.

RIVM advises us to limit contacts. Do you have a cold (coughing, sneezing, snotty) or do you have a fever? We urgently ask you to stay at home and to reschedule the appointment until you are free of complaints for at least 24 hours.

It is also advisable to come to the appointment with a maximum of 2 people and to leave children at home in particular.

For questions you can always call.

Hartjes spreekuur 14 maart afgelast

Wegens aangescherpte adviezen van het RIVM met betrekking tot het Corona virus, gaat het hartjes spreekuur morgen (zaterdag 14 maart) niet door.

Informatie met betrekking tot het Corona virus (COVID 19)

Vanwege de uitbraak van het Corona virus is er vanuit onze beroepsvereniging KNOV een advies opgesteld om verdere verspreiding te voorkomen.

Wanneer moet je als zwangere vrouw niet naar de praktijk komen?
Het is van belang dat je als zwangere vrouw NIET naar de praktijk komt, als het volgende voor jou geldt:

  • Je bent van een patiënt met COVID-19
  • Je bent zelf in een gebied geweest waar het coronavirus heerst en hebt verkoudheidsklachten (hoesten, kortademigheid) of koorts (ten miste 38 graden Celsius).
    Het gaat om de volgende gebieden:
    • China (inclusief Hong Kong en Macau)
    • Singapore
    • Zuid-Korea
    • Iran
    • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
  • Je bent in contact geweest met een besmet persoon.
Deze klachten kunnen het begin zijn van COVID-19. Blijf thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten.
Het advies is dan ook NIET naar de huisarts te gaan. Als je bang bent dat je misschien besmet bent met COVID-19, adviseren wij om je huisarts te bellen. Je huisarts zal dan contact opnemen met de GGD voor verder onderzoek.

Hoe verloopt het spreekuur nu?
De belangrijkste adviezen om verspreiding van COVID-19 te voorkomen zijn:
  • Was je handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik zo nodig papieren zakdoekjes.
Het advies is om deze hygiënemaatregelen ook in je kraambed aan te houden!!

Moet jij je als zwangere vrouw extra zorgen maken?
Nee. De infectie met COVID-19 heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Is COVID-19 overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?
Er is momenteel nog niet heel veel onderzoek gedaan bij zwangere vrouwen, maar het lijkt erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is.

Wat is het risico van COVID-19 voor pasgeboren baby's??
Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby's niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier dus ook erg belangrijk.

Student Sarah van Maanen

Dag allemaal,
Mijn naam is Sarah van Maanen, ik ben 21 jaar oud en studeer Verloskunde op de Academie in Amsterdam. In maart zal ik twee weken stage komen lopen bij BIB verloskundigen.
Doordat ik altijd veel met jonge kinderen heb gewerkt, is uiteindelijk het beroep verloskunde op mijn pad gekomen. Inmiddels zit ik mijn eerste jaar, en ben ik nog altijd net zo enthousiast over dit prachtige vak!
Je kunt mij samen met een verloskundige tegenkomen tijdens het spreekuur, of in de dienst.
Als je de verloskundige liever alleen wilt spreken, geef dit dan vooral aan.

Hopelijk tot snel!

student_sarah

Vaccineren tegen kinkhoest

Als zwangere vrouw kun je je laten vaccineren tegen kinkhoest. Dit kan al vanaf 22 weken. Hiermee bescherm je je baby tegen deze ziekte.

Voor meer informatie kijk op: rijksvaccinatieprogramma.nl

Vragen over voeding

Heb je vragen over voeding, download de gratis app van het voedingscentrum.
Met de app 'ZwangerHap' kun je als zwangere direct zien of je iets wel of niet kunt eten of drinken. Ook staat er uitleg en alternatieven bij.

Voor meer informatie kun je kijken op: voedingscentrum.nl

Tessa heeft haar lactatiekundige opleiding afgerond!

Per heden hebben we een lactatiekundige in huis. Tessa is officeel IBCLC lactatiekundige, wat inhoudt dat je met al je borstvoedingsvragen bij Tessa terecht kan. Ook betekent dit dat de consulten vergoedt worden door je zorgverzekering, wanneer je hiervoor aanvullend verzekerd bent.

Baby's draaien zorgt voor minder keizersnedes

Het draaien van kinderen die tijdens de zwangerschap in stuitligging liggen, kunnen met behulp van een versie gedraaid worden. Onderzoekster Antje Beuckens heeft hier onderzoek naar gedaan, daaruit blijkt dat de helft van de kinderen zonder een keizersnede geboren worden. Zie hier het nieuwsbericht.