De bevalling

sfeer bevallingTussen de 37 weken en de 42 weken zwangerschap hoort de bevalling plaats te vinden. Hieronder hebben we de verschillende fases van een bevalling op een rijtje gezet.

Harde buiken / oefenweeën
De baarmoeder is een spier welke in de zwangerschap onregelmatig kan samentrekken. Dit wordt ook wel een harde buik genoemd. Een harde buik is over het algemeen niet pijnlijk, het geeft een gespannen gevoel. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen ze vaker gaan voorkomen. Je moet het zien als oefening voor de bevalling. Je baarmoeder wordt klaargestoomd voor het echte werk.
Mocht je extreem veel harde buiken hebben dan kan dit een andere oorzaak hebben zoals stress, veel kindsbewegingen, een blaasonsteking, groeispurt van de buik of teveel lichamelijk belasting. Bespreek dit met je verloskundige.

Ontsluitingsweeën
Bij 90% van de zwangere vrouwen begint een bevalling met weeën. Het verschil tussen voorweeën en ontsluitingsweeën is de regelmaat en pijn die erbij komt kijken. Tijdens een wee duwen de vliezen en/of het hoofd van het kindje op de baarmoedermond zodat deze open gaat. Ontsluitingsweeën duren zo'n 60-90 seconden en komen om de 2 à 5 minuten. De kracht van de weeën wordt sterker naarmate de bevalling vordert. De pijn wordt ervaren in de onderbuik, onderrug en/of bovenbenen.
Een wee heeft een golvende beweging. Je voelt de pijn opkomen, dit wordt erger tot een hoogtepunt en zakt daarna weer af.
De laatste centimeters zijn vaak het heftigst. De ontsluitingsweeën veranderen dan in persweeën, je lichaam gaat meehelpen om je kindje eruit te werken. Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt is de baarmoedermond geheel weg en kan je kindje er langs. Dan gaan we over op het persen. Tijdens de bevalling controleren we de ontsluiting via inwendig onderzoek.

Het breken van de vliezen
Bij 10% van de zwangeren begint een bevalling met het breken van de vliezen. Dit merk je doordat je warm vocht verliest wat je niet op kunt houden. Als eenmaal de vliezen kapot zijn herstelt dit zich niet meer, je blijft dus continue kleine (of grote beetjes) vruchtwater verliezen. Vruchtwater hoort helder of rozig te zijn met witte vlokjes erin. Soms kan het zijn dat een kindje voor de bevalling al heeft gepoept in het vruchtwater. Dan is het vruchtwater groen of buin van kleur. Het breken van de vliezen doet geen pijn en wees niet bang dat je kindje zonder vruchtwater komt te zitten, je blijft steeds opnieuw vruchtwater aanmaken.

Wanneer je precies moet bellen als de bevalling begint kun je teruglezen onder het kopje wanneer bellen. Dit beladvies bespreken we met iedereen rond de 34-35 weken zwangerschap.

De uitdrijving
Als je 10cm ontsluiting hebt en goede persdrang ervaart gaan we over op het actief persen. Je krijgt op dat moment instructies hoe we dit gaan aanpakken en in welke houding we dit gaan doen.
Het kindje maakt in het baringskanaal een draai met het hoofdje. Daarnaast houden je bekkenbodemspieren het hoofdje wat tegen. Om deze redenen is het normaal om bij een 1e kindje 1-1,5 uur te persen.
Bij 2e of opvolgende kinderen duurt dit vaak maar 5-30 minuten.
Tijdens het persen komt er meer pauze tussen de weeën zodat je even kunt bijkomen van de inspanning die persen vraagt.

De placenta
Wanneer de baby geboren wordt zit deze nog vast aan de navelstreng. Meestal wordt deze door de papa doorgeknipt kort na de geboorte. In deze tijd gaat de baarmoeder opnieuw samentrekken om de placenta los te maken en te voorkomen dat je veel bloedverlies hebt. Wanneer we het idee hebben dat de placenta los ligt laten we je nog een keertje persen. Op deze manier komt de placenta samen met de vliezen naar buiten. Dit doet geen pijn.
We controleren de placenta op compleetheid en laten hem aan je zien als je dit wilt.

Tenslotte
Als laatste kijken we of er nog gehecht dient te worden. Verder proberen we bij borstvoeding binnen één uur na de bevalling je kindje aan te leggen om het eerste contact te stimuleren.
We wegen je kindje en kijken het na om zichtbare aangeboren afwijkingen uit te sluiten. Ieder kindje krijgt na de geboorte vitamine K toegediend en de temperatuur wordt gemeten. Daarnaast meten we het zuurstofgehalte bij de baby om een eventuele hartafwijking op te sporen. Hierna kunnen jullie rustig gaan genieten van het feit dat jullie ouders zijn geworden.