Zwanger? Hartelijk gefeliciteerd!

sfeer zwangerschap 1Voor de één is het een wens die na lang wachten in vervulling gaat, een ander is ietwat overrompeld en moet aan het idee wennen. Je hebt gevoelens van voorzichtige blijdschap, ongeloof en misschien wel uitzinnige vreugde. Hoe dan ook, je leven staat op zijn kop en je hebt 101 vragen!

Misschien flitst er van alles door je hoofd: hoever ben ik zwanger? Wanneer ben ik uitgerekend? Wat moet ik doen en wat moet ik regelen? We kunnen je nu al zeggen: 'Maak je niet zo druk, een zwangerschap duurt niet voor niets negen maanden! Je hebt genoeg tijd om je lichamelijk, geestelijk en in materiële zaken voor te bereiden op de komst van jullie baby.' Allereerst ga je heerlijk genieten samen met je partner van het gevoel dat er een nieuw leven in je groeit!

Een zwangerschap is een bijzondere, wonderbaarlijke en unieke ervaring die wij graag met jou en je partner delen. Wanneer je test positief is, kun je ons bellen om de eerste afspraak te maken. Deze afspraak is rond 8 weken zwangerschap en dan maken we de eerste echo.

We hopen dan ook dat je naast de nuttige informatie veel leesplezier aan onze website zult beleven. Reacties of suggesties kun je dan ook altijd mailen naar info@bibverloskundigen.nl.

Verloskundige of gynaecoloog
In principe begeleidt de verloskundige jou en je partner gedurende je zwangerschap, bevalling en kraambed. De verloskundige heeft in Nederland de unieke positie dat zij zelf verantwoordelijk is. Hierdoor mag zij laag-risico zwangeren en barenden begeleiden. Wanneer de verloskundige risicofactoren ontdekt of een duidelijke medische reden ziet zal ze je verwijzen naar de gynaecoloog. Dit kan een eenmalig consult zijn, dan kom je weer terug wanneer alles goed is. Maar dit kan ook betekenen dat je aan de gynaecoloog wordt overgedragen wanneer dit medisch noodzakelijk is.

Enkele redenen om naar een gynaecoloog te gaan:

  • Complicaties tijdens je zwangerschap, bevalling of in het kraambed;
  • Wanneer je zwanger bent van een tweeling;
  • Wanneer je een chronische aandoening hebt die invloed kan hebben op jullie ongeboren kindje zoals suikerziekte;
  • Wanneer er reden toe is na een vorige zwangerschap of bevalling.

Voor de eerste echo en het intakegesprek mag je naar onze praktijk komen. We hebben een goede samenwerking met de gynaecologen van het Bravis ziekenhuis. Iedere nieuwe zwangere wordt besproken en wordt een zorgpad voor opgesteld. Mocht je bij de gynaecoloog onder controle gaan, wordt je hierna verwezen.


Doe mee met moeders voor moeders
Tegenwoordig krijgt één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Vruchtbaarheidsbehandelingen kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder andere gebruik van medicijnen die het hCG-hormoon bevatten. Dit hormoon kan worden verkregen uit de urine van zwangere vrouwen. Vandaar dat Moeders voor Moeders steeds weer op zoek is naar zwangere vrouwen die andere vrouwen willen helpen om ook moeder te worden. Nu jij zwanger bent kun je andere vrouwen helpen om ook zwanger te geraken. Je weet nu zelf wat een gelukzalig gevoel het geeft om zwanger te zijn. Je eigen wens is in vervulling gegaan en dit gun je een ander toch ook...

Eén op de vier zwangeren helpt nu al om andere vrouwen gelukkig te maken. Helaas is dit nog niet genoeg. Aarzel dan ook niet en doe mee. Het is een kleine moeite voor zo'n groot geluk!
Ook wanneer je werkt kun je meedoen. Omdat alle beetjes nodig zijn, help je al met de urine die je inzamelt wanneer je thuis bent.

Wanneer kun je meedoen?
Iedereen die zwanger is kan in principe meedoen aan Moeders voor Moeders. Het is belangrijk om je zo snel mogelijk aan te melden wanneer je weet dat je zwanger bent. Alleen in de eerste vier maanden van je zwangerschap bevat je urine voldoende hCG-hormoon. Je aanmelden kan vanaf het moment dat je over tijd bent en meedoen kan vanaf de zesde week.

Hoe gaat het meedoen in zijn werk?
Als je besluit mee te doen komt één van de informatrices van Moeders voor Moeders langs. Zij heeft dan wat urine nodig voor een test, de uitslag is direct bekend. Is die positief, dan bevat je urine voldoende hCG-hormoon om mee te doen. Je krijgt dan een handige opvangkan en aantal flessen. Daarin verzamel je iedere dag zoveel mogelijk urine. Het gaat dus niet alleen om ochtendurine. Eens per week worden alle flessen bij je opgehaald of kun je ze naar een verzamelpunt brengen. Meedoen met Moeders voor Moeders is dus een heel eenvoudige manier om andere vrouwen ook gelukkig te maken.

Wil je je aanmelden? Kijk op www.moedersvoormoeders.nl.