De kraamtijd

sfeer kraamtijdDe kraamtijd begint direct na de bevalling en duurt officieel 6 weken. Tijdens deze weken gaat je lichaam herstellen van de zwangerschap en bevalling. Daarnaast is deze tijd ook bedoeld om te wennen aan je baby.

Kraamzorg
In Nederland hebben we een zorgsysteem wat werkt met kraamzorg. Een kraamverzorgster komt de eerste 8 tot 10 dagen jullie thuis helpen. Zij is er een aantal uur per dag om voor jou en je kindje te zorgen en doet controles bij jullie beiden. Verder begeleidt de kraamverzorgster je bij de borst- of flesvoeding en in veel gevallen houdt zij ook een gedeelte van het huishouden bij. Het is belangrijk jezelf aan te melden bij een kraamzorgbureau gedurende de zwangerschap.

Bravis moeder & kind centrum
Mocht je baby op worden genomen in het Moeder&Kindcentrum mag jij als gezonde moeder mee.
Hier worden verblijfskosten voor in rekening gebracht bij de zorgverzekeraar, deze vallen onder je eigen risico.
Lees hier meer over op deze flyer.

Controles
Tijdens de kraamweek gebeurt er een hoop, zowel lichamelijk als geestelijk. En ook je kindje moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Hieronder een korte uitleg waar wij tijdens de kraamcontroles op letten:

Bij moeder
Stand van de baarmoeder
Tijdens de zwangerschap is de baarmoeder sterk gegroeid en na de bevalling zal de baarmoeder inkrimpen naar zijn oorspronkelijke vorm. Iedere dag zal naar de stand van je baarmoeder gevoeld worden en gevoeld worden of je baarmoeder goed samentrekt. Het samentrekken van de baarmoeder kun je als pijnlijk ervaren. Dit noemen wij ook wel naweeën.

Bloedverlies
Bloedverlies is de eerste zes weken na de bevalling normaal. Het is eerst rood van kleur en zal in de loop van de week bruinig worden en uiteindelijk wit. In de eerst twee weken kun je ook stolsels verliezen ter grootte van een tennisbal of meer, dit is normaal.
Bij enige twijfel over de hoeveelheid, neem dan direct contact op met ons.

Plassen
Na de bevalling is het belangrijk dat je binnen 6 uur voor de eerste keer weer plast. Soms kunnen de zenuwen rond je urinebuis wat verdoofd zijn waardoor je de aandrang minder goed voelt. Om te voorkomen dat je teveel urine in je blaas krijgt is het dus belangrijk om op tijd naar het toilet te gaan. Indien dit niet lukt is het van belang om contact met ons op te nemen.

Ontlasting
Het is normaal dat je na de bevalling een aantal dagen geen ontlasting hebt. Je darmen zijn vaak leeg. Na een aantal dagen zul je merken dat je eerst wat winderig wordt, dit betekent dat je darmen weer op gang komen. Belangrijk is dat je naar het toilet gaat wanneer je aandrang voelt. Drink tijdens de kraamweek veel en zorg dat je vezelrijk eet en wat beweging krijgt. Dit maakt de ontlasting zachter.

Temperatuur en pols
Iedere dag worden deze controles uitgevoerd door de kraamverzorgster omdat een hoge temperatuur en snelle pols de eerste tekenen van infectie kunnen zijn.

Hechtingen
Het kan zijn dat je na de bevalling gehecht moest worden of dat je na een keizersnede een wond hebt. De kraamverzorgster en/of verloskundige kijkt iedere dag even of het goed geneest en of er geen infectie optreedt. Probeer de wond goed schoon te houden. Laat de wond goed luchten en spoel regelmatig met water. In principe zijn de hechtingen oplosbaar maar soms is het wenselijk dat wij ze verwijderen.

Emotioneel (kraamtranen)
De meeste vrouwen zijn na de bevalling emotioneel. Dit is normaal. Dit komt door alle veranderingen die je meemaakt, slaaptekort en door de hormonen. Laat de tranen de vrije loop en laat je verwennen door je omgeving.

Borsten
Na de bevalling gaat je lijf zich verder voorbereiden op het geven van borstvoeding. Ook wanneer je gekozen hebt voor het geven van flesvoeding. Het is normaal dat je rond de vierde dag na de bevalling last krijgt van stuwing. Je borsten voelen voller aan, worden zwaarder en zijn soms pijnlijk. Indien je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je iedere dag je borsten controleert op harde, warme of pijnlijke plekken. In combinatie met hoge koorts kan dit op een (beginnende) borstontsteking duiden.

Bekkenbodem
Je bekkenbodem heeft 9 maanden de tijd nodig om te herstellen. Zelf kun je ook het herstel bevorderen. Klik hier voor een folder om hierover meer te lezen.

De baby
Plassen
Een baby moet binnen ongeveer 36 uur voor het eerst geplast hebben. De urine kan in het begin nog wat geconcentreerd zijn. Naarmate een baby meer voeding binnen krijgt zal de kleur ook geler worden. Na de eerste keer plassen zal je baby geleidelijk aan naar zes plasluiers per dag gaan.

Ontlasting
De eerste ontlasting van een kindje wordt meconium genoemd. Binnen 24 uur moet de meconium voor het eerst geloosd worden. Meconium is een taaie, kleverige, zwartkleurige poep. Naarmate de baby ouder wordt krijgt de ontlasting een bruin-groene kleur en uiteindelijk wordt het mosterdgeel.

Temperatuur
Een temperatuur van een baby moet tussen de 36.5 en 37.5 graden celcius zitten. De eerste 24 uur hebben kinderen de meeste moeite met zichzelf op temperatuur houden. Kruiken en een muts op het hoofd zijn in de eerste week dan ook vaak nodig om de baby warm te houden.

Gewicht
Het is normaal dat een baby de eerste paar dagen afvalt. De kraamverzorgster en de verloskundige houden dit in de gaten. Een kindje mag tot 10% afvallen, wat overigens door veel kinderen niet behaald wordt.

Kleur
Veel baby's krijgen na enkele dagen een geel kleurtje. Dit kleurtje wordt veroorzaakt door de afvalstof bilirubine. De lever van de baby kan deze stof niet snel genoeg afbreken met als gevolg dat deze afvalstof onder de huid wordt opgeslagen. Een beetje geel mogen baby's wel zien, maar als het te erg wordt kan het problemen veroorzaken. Bij twijfel wordt er bloed geprikt. Mocht de bilirubine waarde te hoog zijn dan moet het kindje in veel gevallen onder de blauwe lamp in het ziekenhuis.

Navel
Na het afbinden van de navelstreng duurt het ongeveer 5-15 dagen totdat het navelstompje eraf valt. De kraamzorg houdt in de gaten of het goed indroogt en geeft adviezen hoe je het naveltje moet verzorgen.


De verloskundige
In de eerste 10 dagen komen wij een aantal keer langs om te kijken hoe het gaat met jou en je baby. Ook wanneer je tijdens de zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle bent geweest doen wij de kraamcontroles thuis. We vinden het prettig wanneer je je al tijdens de zwangerschap bij ons aanmeldt zodat alle persoonsgegevens tijdens het kraambezoek bekend zijn.