Wat moet je regelen tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap komen er veel dingen op je af. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste punten op een rijtje gezet die je dient te regelen tijdens je zwangerschap.


Aanmelden bij kraamzorgbureau

Het kraamzorgbureau mag je zelf kiezen. In principe regel je dit vóór de 16e week van je zwangerschap.
Kijk bij je zorgverzekeraar na of zij een contract hebben met je kraamcentrum naar keuze. Ook kun je een eigen bijdrage hebben, dit is afhankelijk van je zorgverzekeringspakket.

Met de onderstaande organisaties werken wij samen:


Wanneer erkenning regelen?

Wanneer jij en je partner niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, ben je als biologische vader niet automatisch de officiële (juridisch) vader van jullie kind. De vader dient het kind gaan erkennen met toestemming van de moeder. Het kindje erkennen kan enkel bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Erkenning dient iedere zwangerschap weer opnieuw geregeld te worden. Je kunt je kind op diverse momenten erkennen:

  • Tijdens de zwangerschap. Hiervoor gaan jullie samen naar het gemeentehuis in jullie woonplaats. Neem beiden je legitimatiebewijs mee. Hier tekenen jullie de akte 'erkenning van de ongeboren vrucht'.
  • Bij de geboorteaangifte. Het kindje kan ook erkent worden tijdens de aangifte van de geboorte. Aangifte wordt gedaan in de gemeente waar de baby geboren is. Als de moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming voor de erkenning geven. Schriftelijke toestemming kan niet bij jullie eerste kindje.
  • Op enig moment na de geboorte. Als je het kind niet tijdens de geboorteaangifte hebt erkent dan kun je dit op een later tijdstip nog doen.
    Per 1 januari 2023 krijgen beide ouders automatisch ouderlijk gezag nadat de erkenning geregeld is.
    De achternaam van de baby mag eenmalig worden gekozen en geldt ook voor eventuele volgende kinderen in het gezin. Voor deze keuze dien je samen met je partner naar het gemeentehuis te gaan, dit kan namelijk niet schriftelijk of door één van de ouders alleen worden geregeld. Het beste moment is dan ook om dit tijdens de zwangerschap gelijktijdig met de erkenning te regelen.

Op de site van de Rijksoverheid staat veel informatie over wat je dient te regelen voordat de baby komt.
Zie www.rijksoverheid.nl/kindkrijgen.

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je je wensen rondom de bevalling opschrijft. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om ons te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat je ideeën en wensen zijn. Hoe je graag wil dat er met je omgegaan wordt. Het is tegelijk een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die gemaakt worden. Een geboorteplan schrijven mag je kiezen, het is niet iets wat je moet doen.
Wanneer je het geboorteplan wil schrijven, zullen wij dit rond 34 weken met je bespreken.
Samen met ons kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is. Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al je wensen meer uitgevoerd worden.

Kijk voor meer informatie op www.deverloskundige.nl.

Waar wil je gaan bevallen?

Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt krijg je zelf de keuze waar je wil gaan bevallen, thuis of poliklinisch in het ziekenhuis.
Wanneer je de keuze hebt, vinden wij het vooral van belang dat je bevalt waar jullie jezelf prettig voelen.

Thuis bevallen
Je kan thuis in je eigen vertrouwde omgeving bevallen. De verloskundige en de kraamverzorgster komen dan naar jou toe om je te begeleiden tijdens de bevalling. Wanneer wij het niet vertrouwen of wanneer complicates voordoen, ga je alsnog naar het ziekenhuis. Wanneer je van je eerste kindje thuis gaat bevallen is de kans groter dat je alsnog naar het ziekenhuis verwezen wordt ten opzichte van vrouwen die eerder bevallen zijn.

Poliklinisch bevallen
Ook kan je er voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Het eerste gedeelte van de bevalling verloopt thuis. De verloskundige komt dan bij jou thuis om te kijken of de bevalling begonnen is en of de bevalling goed vordert. Wanneer dit het geval is, wordt de bevalling verplaatst naar het ziekenhuis. Ook roepen wij de kraamverzorgster op om daarheen te komen. Wanneer de bevalling verder zonder complicaties is verlopen mag je dezelfde dag nog naar huis. De kraamverzorgster gaat dan met jullie naar huis.
De poliklinische bevalling vindt plaats in het Bravis Moeder & Kindcentrum in Bergen op Zoom. Via de site van het Moeder&Kindcentrum kun je een virtuele tour volgen met informatie.
Extra kosten voor poliklinisch bevallen zijn afhankelijk van je zorgverzekeraar, informeer hier tijdig naar.

Medische bevalling
Bij bepaalde aandoeningen of complicaties tijdens de zwangerschap heb je geen keuze en beval je medisch. Meestal beval je dan onder leiding van de verloskundige van het ziekenhuis, soms beval je met de gynaecoloog. Ook kan je bevalling medisch worden tijdens de bevalling zelf. Dan wordt je tijdens de bevalling overgedragen aan de verloskundige van het ziekenhuis en de gynaecoloog.


Wat moet je regelen voordat je gaat bevallen?

Vanaf dat je 37 weken zwanger bent dient je bed minimaal 70-80cm hoog staan, onafhankelijk van waar je wilt bevallen. Hiervoor kun je klossen lenen bij de thuiszorgwinkel.

Bescherm vanaf 37 weken je matras met een bedzeil. Dit is niet alleen handig voor tijdens de bevalling maar ook op het moment dat de vliezen breken tijdens de zwangerschap. Leg het zeil in de lengte in plaats van in de breedte, anders heeft de bescherming weinig zin.

Het is verstandig om een tas klaar te zetten indien je naar het ziekenhuis moet. Ook wanneer je graag thuis wilt bevallen. Vergeet niet om het fototoestel, kraamzorgboek en je zwangerschapskaart hierin te doen. Verder doe je kleding voor jou en je baby in de tas. De inhoud van je kraampakket hoef je niet mee te nemen. Paracetamol mag je ook vanuit thuis meenemen.


Het kraampakket

Het kraampakket is het pakket wat je nodig hebt om thuis te bevallen en wat je nodig hebt tijdens het kraambed. Dus ook al beval je niet thuis, het kraampakket moet je in huis halen.
Bij de zorgverzekeraar kun je een kraampakket aanvragen wanneer dit in je verzekeringspakket zit. Zo niet, dan adviseren wij het volgende in huis te halen (verkrijgbaar bij de apotheek of de drogist):

  • Navelklem (bij ziekenhuisbevalling niet nodig)
  • Steriele gazen (10 x 10 cm): 10 stuks
  • Alcohol 70%
  • Wattenbollen
  • Celstof matjes: minimaal 6 stuks
  • Matrasbeschermer
  • Kraamverband
  • Handzeep
  • Twee digitale thermometers
  • Bij thuisbevalling: 2 vuilniszakken met 2 emmers en goede verlichting.


Baby uitzetlijst

We krijgen nog wel eens vragen over welke spullen je in huis dient te hebben voor de baby. In dit documentje hebben we dit voor je op een rijtje gezet.