Bloedverlies vanaf de 16e week is vaak onschuldig, maar er kan sprake zijn van ernstige complicaties. Vandaar dat we je adviseren bij helderrood bloedverlies ons te bellen. Wanneer wij geen oorzaak kunnen vinden en het bloedverlies aanhoudt, wordt je naar de gynaecoloog gestuurd voor verder onderzoek.
Verschillende oorzaken van bloedverlies:
Aambeien
Soms komt het bloedverlies niet uit de vagina maar vanuit de anus. Dit kan voorkomen wanneer je last hebt van aambeien. Dit komt vaker voor bij mensen die moeite hebben met hun stoelgang.
Blaasontsteking
Soms kan het bloed vanuit de urinebuis komen omdat je last hebt van een blaasontsteking. Wanneer je zeurende onderbuikspijn en zeurende lage rugpijn hebt kun je het best je urine laten controleren bij je huisarts.
Bloeden van de baarmoedermond
De baarmoedermond wordt bedekt met een heel dun laagje bedekkende cellen. Hieronder zitten zeer veel dunne bloedvaatjes. Door je zwangerschap wordt dit laagje cellen nog dunner en kunnen de bloedvaatjes makkelijker beschadigen. Bovendien wordt de baarmoedermond beter doorbloed, waardoor er bloedverlies kan optreden. Tijdens gemeenschap kan de penis tegen de baarmoedermond aankomen en hier een wondje op veroorzaken. Dit is de reden dat het nogal eens voorkomt dat er bloedverlies optreedt na het vrijen. Dit is absoluut onschadelijk en betekent niet dat je niet mag vrijen! Maar ook zonder aanwijsbare reden komt het voor dat de baarmoedermond spontaan wat gaan bloeden. Het bloed is helderrood en dun en er zijn geen buikkrampen.
Bloedverlies aan de rand van de placenta
De randen waar de placenta vast zit aan de baarmoederwand kunnen makkelijk wat bloedverlies geven. Vooral in de jonge zwangerschap komt dit nogal eens voor. Als de baarmoeder gaat groeien wordt de placenta mee omhoog 'getrokken'. Dit kan wat spanning veroorzaken op de rand aanhechting en hierdoor kunnen er bloedvaatjes beschadigd worden en wat bloedverlies geven.
Bloedingen vanuit de placenta
Vroeg in de zwangerschap ligt de placenta nog helemaal rondom in de hele baarmoeder. Lager gaat één deel zich verder ontwikkelen en verdwijnt de rest. Het komt dan ook heel regelmatig voor dat de placenta vroeg in de zwangerschap nog bij of over de baarmoedermond heen ligt. Hierdoor kan er makkelijker wat bloedverlies optreden vanuit de placenta. Als de baarmoeder gaat groeien wordt de placenta bijna altijd mee omhoog 'getrokken' en ligt hij ook niet meer over of tegen de baarmoedermond aan.
Voortijdig loslaten van de placenta
Een enkel geval (0,2%) laat de placenta niet los na de bevalling maar al tijdens de zwangerschap. Wanneer dit gebeurt krijg je plots aanhoudende hevige buikpijn. Ook kan bloedverlies optreden, maar dit is niet altijd een klacht. De pijn staat op de voorgrond.
Dreigende vroeggeboorte
Wanneer je kindje te vroeg op de wereld wil komen kun je vooraf wat bloed in combinatie met slijm verliezen. Ook krijg je met een zekere regelmaat verkrampingen van je baarmoeder.
Onbekende oorzaak
Heel vaak wordt er geen oorzaak gevonden. De echo laat niets bijzonders zien en de baby ontwikkelt zich zonder problemen. Hoewel dit voor jezelf onbevredigend kan zijn is het wel gunstig dat er niets bijzonders te zien is.
Wat te doen bij bloedverlies?
Bloedverlies vanaf 16 weken zwangerschap is altijd een reden om te bellen naar de verloskundige. Soms kunnen we je aan de telefoon al gerust stellen en een andere keer is verder onderzoek nodig. Vaak wordt geen oorzaak gevonden.
Onderzoek bij bloedverlies
Om te achterhalen waar het bloedverlies vandaan komt kan de verloskundige tot een aantal onderzoeken overgaan. Afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies en je verdere klachten zal de verloskundige beslissen of verder onderzoek nodig is:
Speculum onderzoek
Met behulp van de zogenaamde eendenbek spreidt de verloskundige je vagina. Hierdoor kan zij zien of een wondje aan je baarmoedermond zichtbaar is of dat andere bijzonderheden zichtbaar zijn.
Echo
Met behulp van de echo wordt de hartslag van je baby geluisterd en wordt naar bijzonderheden gezocht.