Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap

Er zijn veel klachten in de zwangerschap die als normaal worden beschouwd. Lees hieronder meer over de veelvoorkomende klachten. Kies de eerste letter van je klacht:

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


Aambeien
Aambeien zijn een soort spataderen bij de anus. Aambeien ontstaan gemakkelijk tijdens de zwangerschap of kunnen groter worden wanneer je er al last van hebt. Ze ontstaan mede doordat het hormoon progesteron de vaatwand van de aderen in en rond de anus verslapt. Ook komt door de groeiende baarmoeder meer druk op de grote lichaamsaders. Hierdoor wordt de druk in de aderen van het onderlichaam groter en kunnen aambeien ontstaan. Tijdens de zwangerschap werken de darmen trager door het hormoon progesteron. Hierdoor hebben meer vrouwen last van obstipatie en dit geeft meer kans op aambeien. Tijdens de bevalling komt meer druk op de anus te staan en hierdoor kunnen aambeien verergeren.

TIPS: drink voldoende, dat betekent minimaal twee liter per dag. Beweeg voldoende en eet vezelrijk zodat de ontlasting zacht blijft. Een warm bad of juist ijs kan tegen de zwelling helpen. Met de zalf curanol hebben we goede ervaringen. De aambeien worden hierdoor kleiner en minder pijnlijk.

Terug naar boven


Afscheiding
Doordat de kliertjes in de vagina beter doorbloed zijn tijdens de zwangerschap produceren deze meer afscheiding. Dat is functioneel: schadelijke bacteriën hebben minder kans om binnen te dringen. De afscheiding is niet te verminderen. De afscheiding is reukloos en waterig.

TIPS: Was je vagina alleen met water. Dus niet met zeep of lactacyd. Draag katoenen slips en gebruik inlegkruisjes zonder plastic laagje.

Terug naar boven


Bandenpijn
De baarmoeder hangt aan een soort elastieken, de banden. Door de groei van de baarmoeder komen deze elastieken op spanning te staan. Dit geeft een krampend, stekend gevoel in de onderbuik richting de liezen en de vagina. Je kunt het gevoel hebben of er met een mes in je buik wordt gestoken.

Terug naar boven


Bekkenpijn
Pijn in je bekken is een gevolg van de verweking van de banden en weefsels rond het schaambeen en de gewrichten bij het staartbeentje. Deze verweking is normaal en wordt veroorzaakt door hormonen. De verweking zorgt ervoor dat je kindje makkelijker door het baringskanaal kan tijdens de bevalling. Soms zorgt dit proces voor bekkenpijn.

TIPS: Zorg ervoor dat je symmetrische bewegingen maakt. Dat wil zeggen dat je met twee benen tegelijk je bed of de auto in- en uitstapt. Traplopen doe je door steeds met één been een trede hoger te gaan en het andere been erbij te zetten. Luister ook naar je lichaam, neem rust wanneer je dit nodig acht. Wanneer je last hebt van bekkenpijn geef je dit aan bij je verloskundige.

Terug naar boven


Benauwdheid
Al vroeg tijdens de zwangerschap kun je last hebben van kortademigheid. Dit wordt veroorzaakt doordat je ademcentrum gevoeliger is voor CO². Je bent dus niet werkelijk kortademig, maar je lichaam geeft eerder een prikkel af dat je zuurstof nodig hebt. Tegen het eind van de zwangerschap neemt de baby meer ruimte in beslag. Hierdoor word de longinhoud kleiner en kun je kortademig worden. Hier hoef je je geen zorgen om te maken.

TIPS: blijf normaal ademen. Dus ga niet extra diep in of uit ademen. Hierdoor loop je namelijk de kans dat je gaat hyperventileren.

Terug naar boven


Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op een blaasontsteking. Je moet sowieso al vaak plassen omdat je blaas kleiner wordt en omdat hormonen je blaas verzwakken. Wanneer je zeurende lage rugpijn hebt en zeurende onderbuikspijn neem dan contact met ons of je huisarts op. Een blaasontsteking moet namelijk altijd behandeld worden met antibiotica.

TIPS: wanneer je vaker last hebt van een blaasontsteking zou je preventief cranberrysap kunnen nemen. Drink ook minstens 2 liter op een dag.

Terug naar boven


Bloedarmoede
Bloedarmoede heeft te maken met een laag ijzergehalte in je bloed. Dit kun je verbeteren met ijzerrijke voeding. Rond de maaltijd kun je beter geen zuivelproducten, koffie en thee gebruiken omdat deze de opname van ijzer verminderen. Beter is de combinatie met vruchtensap of fruit. Vlees, groene groenten, muesli, noten, floradix, roosvicee ferro en appelstroop uit blik zijn ijzerrijk.
Op bloedarmoede wordt je in het begin van je zwangerschap getest en bij 30 weken nogmaals.

Terug naar boven


Borsten
Tijdens de zwangerschap gaan je borsten groeien om zich voor te bereiden op de borstvoeding. Hierdoor kunnen je borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. De klachten verdwijnen meestal naarmate je langer zwanger bent. Bij sommige zwangeren groeien de borsten 1-2 cupmaten en bij andere vrouwen worden de borsten alleen maar zwaarder. Dit is beiden normaal. De tepelhof neemt toe in grootte en je kunt wat kleine bultjes op je tepel zien. Dit zijn kliertjes die wat gezwollen zijn. In het derde trimester kun je weleens wat vochtverlies uit de tepel zien komen. Dit is normaal.

Terug naar boven


Duizeligheid in rugligging
Wanneer je een tijdje op je rug hebt gelegen kan het zijn dat je je beroerd gaat voelen. Dit gaat over wanneer je op je zij gaat liggen. We noemen dit het vena cava syndroom. Het wordt veroorzaakt doordat de zware baarmoeder op een groot bloedvat drukt. Het kan geen kwaad voor je baby omdat jij het als eerste voelt. Wanneer jij het voelt ga je verliggen en gaat voldoende bloed naar je baby toe.

Terug naar boven


Haargroei
Het groeipatroon van je haren verandert tijdens de zwangerschap. Door het hormoon oestrogeen groeien de haren sneller en door hormonen worden ze dikker. Vaak krijg je meer haren over je lijf. Je hoofdhaar valt minder snel uit tijdens de zwangerschap en net na de bevalling vallen ze sneller uit. Zo lijkt het alsof al je haar verliest. Maar maak je geen zorgen, dit hoort bij het normale proces.

Terug naar boven


Harde buiken
In de tweede helft van de zwangerschap kan het zijn dat je baarmoeder gaan samentrekken. Dit noemen we harde buiken. Deze kunnen spontaan optreden of kunnen veroorzaakt worden door plotseling bukken, opstaan, tillen, stress, drukte en kindsbewegingen. Zolang de harde buiken niet pijnlijk zijn en er geen duidelijke regelmaat in zit hoef je je geen zorgen te maken. Bij klachten zoals bloedverlies, vruchtwaterverlies en pijn bij het plassen moet je altijd contact opnemen met je verloskundige. Ook wanneer ze pijnlijk zijn of met enige regelmaat komen moet je bellen.

TIPS: Wanneer je in een warm bad gaat liggen of onder de douche gaat staan zul je merken dat de harde buiken verminderen. Dit komt omdat warmte ontspant. Harde buiken zijn vaak een teken van je lichaam dat je even rustig aan moet doen omdat je druk bent geweest. Luister hier dan ook naar.

Terug naar boven


Hartkloppingen
Wanneer je zwanger bent maakt je lichaam extra bloed aan. Daardoor moet je hart harder werken. Hierdoor kun je soms het gevoel hebben dat je je hart voelt kloppen, ook wel hartkloppingen genoemd. Vooral tegen het eind van de zwangerschap krijgt je hart het zwaarder te verduren. Zolang je geen hartpatiënt bent kan het geen kwaad.

TIPS: raak niet in paniek, je kunt hartklopping al krijgen bij de minste inspanning. Wanneer je dit voelt en in paniek raakt, ga je even rustig zitten en adem je rustig in en uit.

Terug naar boven


Hoofdpijn en/of maagpijn
Hoofdpijn is een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap. Waar dit door veroorzaakt wordt is onbekend. Wel is het van belang voldoende te drinken tijdens de zwangerschap, minimaal 2 liter per dag. Wanneer je te weinig drinkt kan dit ook hoofdpijn veroorzaken. Bij hoofdpijn mag je paracetamol gebruiken. Helpt paracetamol niet en/of is de hoofdpijn in combinatie met braken, pijn in de bovenbuik, lichtflitsen zien en vocht vasthouden dan kan dit wijzen op een te hoge bloeddruk. Wanneer je deze klachten hebt bel je ons. We meten dan je bloeddruk.

Terug naar boven


Incontinentie
Tijdens de zwangerschap moet je meer plassen dan normaal. Dit komt omdat het hormoon progesteron je blaasspieren verzwakt en omdat je blaas steeds kleiner wordt door de groeiende baarmoeder. Je kunt urine verliezen tijdens lachen, niezen of hoesten. Dit wordt stress-incontinentie genoemd. Dit komt vooral voor tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. Na de bevalling moet dit binnen zeven tot tien dagen verbeteren. Wanneer het niet verbetert kun je het beste contact opnemen bij een fysiotherapeut. Deze gaat met jou je bekkenbodemspieren trainen zodat je minder last hebt van incontinentie. Wanneer je twijfelt of je urineverlies of vruchtwatervlies hebt neem dan contact met ons op.

TIPS: Wat belangrijk is, is dat je niet te weinig gaat drinken om de incontinentie tegen te gaan. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou en voor je kindje.

Terug naar boven


Jeuk
Tijdens de zwangerschap kan zwangerschapsjeuk voorkomen. Dit is ongevaarlijk en ontstaat meestal in het derde trimester. Deze jeuk gaat soms gepaard met rode vlekjes of bultjes. Bij minder dan 1% van de zwangere vrouwen is de jeuk een teken van een achterliggend leverprobleem. In dat geval is de jeuk typerend op handpalmen en voetzolen, extreem en onhoudbaar en verdwijnt ook niet met de onderstaande tips.

TIPS: Houd je huid vet. Droogte kan ook jeuk veroorzaken. Wanneer je last hebt van jeuk kun je mento10 gebruiken. Deze gel verkoelt de huid en dat vermindert de jeuk voor even. Ook warmte verergert jeuk. Probeer niet te warm te gaan slapen. Douche niet te warm en gebruik Ph-neutrale zeep. Schrob niet af met je handdoek en gebruik geen geparfumeerde crèmes. Het lastige van jeuk is dat niets echt helpt maar dat het allemaal tijdelijke oplossingen zijn. Na de bevalling gaat de jeuk weer over.

Terug naar boven


Kuitkrampen
Krampen in je been treden vooral 's nachts op. Dit komt mogelijk door een tekort een magnesium. Wanneer je veel last hebt van kuitkrampen kun je bij de drogist magnesuimtabletjes halen. Massage en warmte kunnen ook een verlichtend effect geven.

Terug naar boven


Lage bloeddruk
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van een lage bloeddruk. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit niet gevaarlijk is voor je kindje. Wel kun je er zelf klachten aan onder vinden zoals duizeligheid of sterretjes zien.

TIPS: Ga even rustig zitten wanneer je sterretjes ziet. Eet dropjes, hier zit namelijk een extract in die de bloeddruk omhoog brengt. Dit zit ook in zoethoutthee.

Terug naar boven


Maagzuur
Door de invloed van het hormoon progesteron verslapt de ingangsklep van je maag. Daardoor kan het zijn dat maagzuur omhoog komt en je slokdarm in gaat. Dit geeft een branderig gevoel. Tegen het eind van de zwangerschap kan maagzuur verergeren doordat de baby in de weg zit waardoor meer druk op je maag komt.

TIPS: Eet kleine lichte maaltijden en geef je maag zoveel mogelijk ruimte door rechtop te zitten. Blijf na het eten nog even een half uurtje zitten. Eet geen gekruid voedsel en drink geen koffie en frisdranken met koolzuur. Vanillevla wil ook wel eens helpen. Je bed bij het hoofdeinde wat omhoog zetten door een opgerold deken onder je matras te leggen kan ook een gunstige werking hebben. Wanneer dit allen niet helpt zijn er medicijnen die je mag slikken zoals Rennies, Gaviscon, Regla-ph of Antagel.

Terug naar boven


Misselijkheid en braken
Van misselijkheid heeft 70-85% van de zwangeren last. Waarschijnlijk wordt misselijkheid veroorzaakt door het hormoon HCG, dit hormoon wordt vanaf het begin van de zwangerschap door je lichaam aangemaakt. Sommige vrouwen zijn alleen in de ochtend misselijk, anderen de hele dag door. Na vier maanden verdwijnt dit hormoon uit je lichaam en zal de misselijkheid meestal afnemen. Bij een enkeling houdt de misselijkheid de gehele zwangerschap aan.

TIPS: Voor het opstaan 's ochtends een droog beschuitje eten en wat thee drinken. Wanneer je daarna rustig opstaat merk je dat de misselijkheid minder is. Wat ook helpt zijn kleine beetjes eten en dan vooral lichte maaltijden. Probeer koolzuur en vet eten te vermijden. Verse gemberstukjes in kokend water of gembertabletjes kunnen ook helpen. Wanneer je niets meer binnen houdt en je blijft overgeven dien je contact op te nemen met je verloskundige. Probeer altijd voldoende te blijven drinken.

Terug naar boven


Neus- en tandvleesbloedingen
In de zwangerschap zijn de wanden van de bloedvaatjes in je neus dunner en beter doorbloed. Hierdoor kun je sneller last hebben van een bloedneus. Dit heeft verder geen gevolgen. Ook de bloedvaatjes in het slijmvlies van je mond zijn gevoeliger waardoor bloedend tandvlees vlotter optreedt.

TIPS: gebruik een zachte tandenborstel.

Terug naar boven


Obstipatie
Verstopping wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. De darmen worden slapper en gaan trager werken. Daardoor blijft de ontlasting langer in je darmen zitten en wordt er veel vocht aan onttrokken. Vandaar dat je bij obstipatie vaak hardere ontlasting hebt.

TIPS: Eet vezelrijk zoals rauwkost, fruit, groenten, volkorenbrood en peulvruchten. Door het eten van deze producten worden de darmen gestimuleerd. Drink veel water en beweeg voldoende. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn perfect.

Terug naar boven


Pigmentvlekjes
Door je zwangerschapshormonen krijg je meer pigment in je huid. Het meest bekende verschijnsel is de donkere lijn van je schaambot tot je navel, de linea nigra. Deze verdwijnt spontaan na de bevalling. Ook een zwangerschapsmasker kan voorkomen. Dit is te herkennen aan een vlindervormige bruine verkleuring over je voorhoofd, neus en wangen. Het nadeel van deze pigmentvlekken is dat ze niet meer helemaal wegtrekken. Wel worden ze wit van kleur waardoor ze minder opvallen.

TIPS: Wees voorzichtig met de zon en smeer jezelf goed in met een hoge factor zonnebrand.

Terug naar boven


Puistjes
Vooral in het eerste trimester kun je last krijgen van puistjes. Dit komt omdat de vetkliertjes in je huid gestimuleerd worden door je hormonen.

TIPS: reinig je huid dagelijks en blijf van de puistjes af.

Terug naar boven


Rugpijn
Ongeveer 50% van alle zwangeren heeft last van haar rug. De pijn ontstaat doordat je houding verandert als gevolg van de groeiende baarmoeder. Ook door het hormoon progesteron worden de verbindingen tussen de gewrichten losser en verweken je banden. Hierdoor kunnen zenuwen makkelijker bekneld raken. Heb je last van de onderrug en straalt de pijn via je billen uit naar je bovenbeen dan heb je wellicht last van ischias. Het is dan verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut.

TIPS: heb je een holle rug doordat je buik zwaarder wordt, dan heb je waarschijnlijk een verkeerde houding. Hoge hakken dragen kun je beter niet doen en zorg ervoor dat je een natuurlijke houding aan neemt. Wanneer je tilt probeer dan goed door je knieën te gaan zodat je je rug minder belast. Door zwemmen en spieroefeningen kunnen je rugspieren versterkt worden.

Terug naar boven


Rusteloze benen
Je kunt last krijgen van rusteloze benen tijdens je zwangerschap. Je benen kunnen tintelen, kriebelen en / of een vervelend gevoel geven. Je hebt het idee dat je ze moet blijven bewegen. Vaak ervaar je de last in de avond. Het kan geen kwaad, het is vooral vervelend, na de zwangerschap verdwijnt het weer.

TIPS: beweeg voldoende maar niet intensief voor het slapen gaan, drink geen koffie, laat je benen masseren.

Terug naar boven


Slapende handen
Een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap zijn de slapende en tintelende handen of onderarmen. Deze klachten treden vooral 's nachts op, maar kunnen ook overdag aanwezig zijn. Deze klachten worden veroorzaakt doordat je tijdens de zwangerschap vocht ophoopt in een tunneltje in de onderarm. Door dit tunneltje lopen pezen en zenuwen. Doordat de zenuwen bekneld raken voel jij de klachten zoals tintelingen, slapende handen en pijn. Het wordt ook wel Carpale Tunnel Syndroom genoemd. Na de bevalling verdwijnen de klachten meestal maar het kan wel enkele maanden duren.

TIPS: Een polsbrace of skeelerhandschoenen dragen tijdens het slapen zorgt ervoor dat de zenuwen niet bekneld raken.

Terug naar boven


Spataderen
De druk van de vaten op de onderste helft van je lichaam neemt toe omdat je totale bloedvolume ook toeneemt. Later in de zwangerschap komt de druk van de baarmoeder er ook nog bij. Hierdoor kunnen spataderen ontstaan in je benen.

TIPS: Wanneer je last hebt van spataderen is het belangrijk om tijdig steunkousen te dragen om verergering te voorkomen. Let ook altijd goed op dat de spataderen niet gaan ontsteken. Verder kun je spataderen laten behandelen met spatadertherapie. Vraag dit na bij je verloskundige of huisarts. Verdere tips zijn om niet te lang achter elkaar te staan of zitten. Zorg dat je tussen de werkzaamheden door regelmatig in beweging blijft. Wissel zitten af met lopen. Onbelast bewegen zoals fietsen of zwemmen is ook erg goed. Draag lage en gemakkelijke schoenen. Dit bevordert de bloedsomloop in je benen tijdens het lopen. Je onderbenen met koud water 'afdouchen' helpt tegen jeuk en onrustige benen. Koude is bevorderlijk voor het samentrekken van de vaatwanden en stimuleert daarmee de bloedcirculatie.

Terug naar boven


Spataderen in de schaamlippen
Deze spataderen ontstaan op dezelfde manier. Je schaamlip zwelt op en dit geeft een zwaar en vermoeid gevoel in je kruis. Omdat hier de huid dunner is zijn de spataderen donkerpaars van kleur. Wanneer je hier last van hebt meldt dit bij je verloskundige.

TIPS: Soms kan het helpen om een dik maandverband te dragen. Dit geeft meer tegendruk op de vaten. Als je gaat zitten wordt het bloed uit de spatader geduwd en dit vermindert de spanning op de spatader. Je hebt hierdoor er minder last van. Koud douchen wil ook nog wel eens tijdelijk helpen.

Terug naar boven


Stemmingswisselingen
Door de hormonen die door je lijf razen kun je last hebben van stemmingswisselingen. De ene keer ben je hartstikke blij met je zwangerschap en op een ander moment voel je je verdrietig of emotioneel. Zwangerschap brengt ook stress met zich mee. Jullie krijgen de verantwoording over een kindje en er gaat veel veranderen in je leven. Hierdoor kun je last krijgen van stemmingswisselingen. Wanneer je jezelf meer negatief en naar voelt dan positief, praat er dan met één van ons over.

Terug naar boven


Vaginale schimmelinfectie
In de vagina zitten altijd schimmels, ook bij niet-zwangeren. Wanneer je een verminderde weerstand hebt of zwanger bent, verandert de zuurgraad van de vagina en kun je een schimmelinfectie krijgen. Klachten die je dan kunt krijgen zijn groene of witte brokkelige of klonterige afscheiding en jeuk. Wanneer je hier last van hebt kun je best even langs je huisarts gaan om medicatie te halen. Wanneer je tijdens de bevalling last van een schimmelt hebt, kan je de baby besmetten. Dit uit zich dan in spruw.

Terug naar boven


Vermoeidheid
Een zwangerschap kost veel energie en dat kan een vermoeid gevoel geven. Ook heb je hormonen in je lichaam die voor vermoeidheid zorgen. De meeste zwangere vrouwen hebben vooral de eerste drie maanden en de laatste weken last van moeheid. Bij extreme vermoeidheid zou er sprake kunnen zijn van bloedarmoede.

TIPS: Geef toe aan je vermoeidheid. Doe een dutje overdag als je dit nodig hebt en ga 's avonds wat vroeger naar bed.

Terug naar boven


Vocht vasthouden
Het is heel normaal dat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt, dit noemen we oedeem. Vooral bij warm weer kun je er meer last van hebben. Ook tijdens het eind van de zwangerschap kun je het merken aan je handen en voeten. Het gaat meestal om 2 á 3 liter extra vocht dat je na de bevalling ook weer kwijt raakt.

TIPS: Veel drinken is een goed advies. Doordat je veel drinkt kan je lichaam het overtollige vocht beter afdrijven. Bij dikke voeten leg je 's nachts je voeten wat hoger zodat het vocht beter kan terugstromen in de vaten. Bleekselderij en brandnetelthee werken vocht afdrijvend.

Terug naar boven


Zwangerschapsstriemen
Zwangerschapsstriemen worden ook wel striae genoemd. Dit zijn scheuringen van de huid doordat je huid extreem wordt opgerekt. Het ziet eruit als rood-paarse scheuren in de huid. De één heeft er veel last van en de ander niet. Het is erfelijk bepaald en je kunt er niets tegen doen. Ook dure crèmes geven geen bewezen resultaat. Na de zwangerschap worden de littekens wit en vallen ze minder op.

TIPS: je kunt er niets tegen doen. Vaak heb je een droge huid tijdens de zwangerschap. Vet houden is dan een goede oplossing.

Terug naar boven


In de tweede helft van de zwangerschap kan het zijn dat je baarmoeder gaan samentrekken. Dit noemen we harde buiken. Deze kunnen spontaan optreden of kunnen veroorzaakt worden door plotseling bukken, opstaan, tillen, stress, drukte en kindsbewegingen. Zolang de harde buiken niet pijnlijk zijn en er geen duidelijke regelmaat in zit hoef je je geen zorgen te maken. Bij klachten zoals bloedverlies, vruchtwaterverlies en pijn bij het plassen moet je altijd contact opnemen met je verloskundige. Ook wanneer ze pijnlijk zijn of met enige regelmaat komen moet je bellen.

TIPS: Wanneer je in een warm bad gaat liggen of onder de douche gaat staan zul je merken dat de harde buiken verminderen. Dit komt omdat warmte ontspant. Harde buiken zijn vaak een teken van je lichaam dat je even rustig aan moet doen omdat je druk bent geweest. Luister hier dan ook naar.