Miskraam
De eerste weken van de zwangerschap zijn vaak spannend en onzeker. Soms zien we dat het vroeg in de zwangerschap misgaat; we spreken dan van een miskraam.
Naar schatting eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. De oorzaak is vaak niet met zekerheid te zeggen. Meestal is er sprake van een foutje in de aanleg.
Belangrijk om te weten is dat je een miskraam niet kan tegenhouden of kan voorkomen met bedrust of medicijnen.
Een miskraam, wat nu?
Het verloop van een miskraam is bij elke vrouw anders. Daarbij speelt ook mee wat de duur van de zwangerschap is. Vaak begint het met licht bloedverlies dat in enkele dagen langzaam meer wordt.
Een miskraam kan ook in één keer op gang komen. Meestal heb je enkele uren hevig bloedverlies waarbij je baarmoeder het slijmvlies, de vruchtzak en het kindje afstoot. Zorg daarom dat je maandverband in huis hebt.
Ook kan het zijn dat je buikkrampen ervaart die vergelijkbaar zijn met hevige menstruatiepijn. Wanneer alles uit de baarmoeder is, neemt de pijn af en vermindert het bloedverlies.
Als het bloedverlies na twee weken niet over is, kan het zijn dat de miskraam niet compleet is.
Pijnstilling
Je kunt pijnstillers gebruiken, zoals paracetamol (elke 6 uur 2 pillen van 500mg). Zo nodig kun je er een NSAID, zoals naproxen (2 keer per dag 500mg) of ibuprofen (3 keer per dag 400mg) bij nemen.
Wanneer de miskraam wordt ontdekt als je bij ons komt voor de echo, krijg je de keuze om af te wachten of naar de gynaecoloog te gaan. Als je afwacht geef je jezelf iets langer de tijd om het nieuws te laten bezinken.
Je lichaam krijgt de mogelijkheid om de zwangerschap spontaan te laten afkomen. Als je kiest voor een verwijzing naar de gynaecoloog regelen we dit op korte termijn.
Na dit gesprek kiezen jullie samen wat het beste beleid is.
Mogelijke opties
De keuzeopties die de verloskundige of gynaecoloog met je bespreekt zijn:
- Afwachten
Deze methode heeft de voorkeur. In de meeste gevallen komt de miskraam spontaan op gang binnen 2 weken na het eerste bloedverlies.
Indien de miskraam binnen die periode niet op gang is gekomen of niet compleet is, zullen wij je alsnog doorverwijzen naar de gynaecoloog;
- Medicatie
Je krijgt tabletten met hormonen. Eerst breng je de vaginale tablet in die ervoor zorgt dat je baarmoedermond week wordt.
Na 24-48 uur neem je de tabletten in die gaan zorgen voor de samentrekkingen van je baarmoeder en het openen van de baarmoedermond.
Door de combinatie van deze pillen is de kans op een complete miskraam groter. De eerste kuur zal bij 50-80% aanslaan. Als je miskraam na de eerste kuur niet werkt, kan worden besloten nogmaals medicijnen te geven.
Na de tweede kuur is de kans op een complete miskraam 95%. Indien dit opnieuw niet werkt is de enige mogelijkheid een curettage;
- Curettage
Een curettage is een kleine ingreep waarbij de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel met een dun buisje via de vagina uit je baarmoeder verwijdert.
Deze ingreep duurt ongeveer 15 minuten en vindt meestal plaats onder algehele narcose.
Omdat er iets meer kans is op complicaties, ook bij een eventueel volgende zwangerschap, is dit meestal niet de ingreep die als eerste wordt aangeraden.
Goed om te weten: Na een curettage heb je geen kindje om te begraven indien je dit zou willen.
Tip: als je weet dat je een miskraam gaat krijgen, kun je ervoor kiezen om in een vergiet te plassen. Zo kan je zien wat jouw lichaam verlaat en biedt dat ruimte om te doen wat goed voelt op dat moment.
Tip: Als je kiest voor medicatie, kun je ervoor kiezen de vaginale pillen 's ochtends in te nemen zodat de kans het grootst is dat je overdag de miskraam doormaakt. Hopelijk is dan het ergste achter de rug als je gaat slapen.
Neem contact met ons op bij:
- veel bloedverlies: wanneer je een paar keer in 1 uur dik maandverband moet vervangen;
- duizeligheid, het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen;
- veel pijn en pijnstilling niet helpt;
- na de miskraam meer dan 24 uur heftige pijn en ruim bloedverlies blijft houden;
- koorts hoger dan 38 graden;
- vragen of ongerustheid.
Herstel na een miskraamNa een miskraam is het belangrijk de tijd te nemen voor lichamelijk en emotioneel herstel. Er bestaat geen eenduidige hersteltijd;
de een heeft meer tijd nodig dan de ander. Daarbij reageert iedereen anders op een miskraam. Wees je ervan bewust dat jouw partner wellicht ook heel anders omgaat met de miskraam dan jij zelf.
Veel voorkomende emoties zijn; verdriet, ongeloof, boosheid, onzekerheid, jaloezie en ontkenning. Belangrijk is om een manier te vinden voor de verwerking die bij jou past.
Erover praten met personen die belangrijk voor jou zijn kan heel behulpzaam zijn, maar ook het opschrijven van je ervaring en gevoelens helpt vaak goed.
Het zien van het kindje kan soms helpen in het verwerken of afscheid nemen. Als je wilt kun je het kindje middels de watermethode opvangen en bewaren.
Lees hierover meer op
www.watermethode.nl.
Indien je merkt dat je extra hulp kunt gebruiken zijn er coaches, boeken en sociale mediagroepen met lotgenoten.
Je mag ons ook altijd bellen voor een luisterend oor of tips.
ToekomstMeestal wordt je na 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld.
Medisch gezien is er geen reden om te wachten om opnieuw zwanger te raken. Ga hierin op je gevoel af. Belangrijk om te weten; je hebt geen verhoogde kans opnieuw een miskraam te krijgen.
Extra informatie en tips bij verwerking
https://www.degynaecoloog.nl
Playlist spotify:miskraambegeleiding Nederland
Podcast: miskraampraat (madelon v. uffelen)
Podcast: miskraammonologen (AD Ouders van Nu)
https://Vlinderkusje.nl/(kadootjes/kaarten/kaarsen)
https://praktijk-vivere.nl/.