Leefstijl en adviezen

Op het voedingscentrum staan de meest recente adviezen over voeding.

Toxoplasmose
Biefstuk, tartaar, rosbief, filet american, salami, ossenworst en carpaccio, kortom alle vleessoorten die rauw of half doorbakken zijn kunnen de parasiet Toxoplasmose bevatten. De toxoplasmose parasiet bevindt zich ook in de uitwerpselen van (jonge) katten. Daarom moet je het verschonen van de kattenbak even aan iemand anders over gelaten worden. Wanneer je in de tuin wil werken, kun je het beste handschoenen dragen omdat ook hier de ontlasting van katten kan liggen. Denk ook aan ongewassen groente en fruit, de aarde zou kattenpoep kunnen bevatten, was deze daarom voor je ze eet.
De parasiet overleeft verhitten boven de 70°C of het invriezen van vlees bij -12°C voor minimaal 2 dagen niet.
Een infectie met toxoplasmose kan voor jezelf geen kwaad maar je baby kan er aangeboren afwijkingen aan over houden. De kans hierop is klein maar niet uitgesloten. Let daarom op je eten.

Listeria
Kaas die gemaakt is van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk (op de verpakking van Franse kazen staat dan 'au lait cru') kan besmet zijn met de listeria bacterie. De kans op besmetting met deze bacterie is klein maar de gevolgen voor je ongeboren kindje kunnen groot zijn. Vaak krijgen we de vraag of je brie uit supermarkt mag hebben, dit mag je inderdaad gewoon hebben. Je kunt altijd nog even navragen of het gepasteuriseerd is. Gepasteuriseerd betekent dat alle bacteriën dood gemaakt zijn door verhitting.
Rauwe groenten goed wassen voor gebruik en het liefst dagverse groenten. Wanneer je voorgesneden groente eet moet je deze niet te lang bewaren omdat de listeriabacterie zich kan vermenigvuldigen in de koeling.
Daarnaast moet je opletten met vacuüm voorverpakte vis en rauw dierlijke producten.

Lever en leverproducten
In lever zit vitamine A, in grote hoeveelheden kan dit aangeboren afwijkingen bij je kindje veroorzaken. Neem daarom maximaal één keer per week een boterham met een dun laagje leverpastei. Lever zelf zit te veel vitamine A in. Neem dit dus liever niet.

Vis
In vis zitten omega-3 vetzuren. Deze zijn zowel goed voor jezelf als voor je ongeboren baby. Het advies is dan ook om twee keer per week vis te eten. Pas op met vacuĆ¼m voorverpakt gerookte vis omdat hier de listeriabacterie in kan groeien. Alleen wanneer je deze verhit tot 75 graden Celsius mag je het eten. Dan dood je namelijk de bacterie. Rauwe vis wordt afgeraden in verband met meer kans op voedselinfectie. Ook roofvis en schaal- en schelpdieren worden afgeraden, deze kunnen namelijk teveel kwik en andere zware metalen bevatten. Roofvissen zijn onder andere tonijn, koningsmakreel, haai, snoekbaars en zwaardvis.

Roken
Sigaretten bevatten naast nicotine ook koolmonoxide en cadmium. Deze giftige stoffen passeren gemakkelijk de placenta en bereiken zo de baby. De doorbloeding van de placenta kan verminderen, waardoor de baby minder voedingsstoffen en minder zuurstof krijgt. Hierdoor is de kans vergroot dat de baby van een rokende moeder achter in groei blijft en dat maakt hem kwetsbaar. Tevens is de kans op vroeggeboorte, doodgeboorte en het voortijdig loslaten van de placenta tijdens de zwangerschap vergroot. Ook vergroot het de kans op wiegendood. Wanneer het kindje na de geboorte wordt bloot gesteld aan tabaksrook wordt de kans op wiegendood nog groter. Kinderen van rokende moeders hebben meer kans op een hazenlip en een klompvoetje. Op latere leeftijd hebben ze meer kans op infecties, astma en leerproblemen.
Ook door passief roken (meeroken) kan een zwangere vrouw - en haar baby - de giftige stoffen in het bloed krijgen. Daarom is het belangrijk dat ook de partner stopt met roken of in ieder geval niet in huis rookt.
Voor meer informatie over stoppen met roken zie www.rookvrijeouders.nl.

Drugs
Gebruik je drugs, praat hierover met ons. We kunnen je doorverwijzen naar instanties die je kunnen helpen. Drugsgebruik is een reden om onder medische bewaking zwanger te zijn en te bevallen. Dit laatste is vooral heel belangrijk omdat je kindje afkickverschijnselen kan hebben.

Alcohol
Veelvuldig alcoholgebruik schaadt de hersen- en longontwikkeling van de baby. Dit kan zich later uiten in gedragsstoornissen, verstandelijke beperkingen en problemen met de motoriek. Wat alcoholgebruik betreft is geen veilige dosis aan te geven. Daarom adviseren wij geen alcohol te drinken wanneer je zwanger bent. Wil je meer over alcohol en zwangerschap weten, kijk hier.

Medicijngebruik
Slik niet zomaar medicatie wanneer je zwanger bent. Hetzelfde geldt voor homeopathische of natuurgeneesmiddelen. Dat ze van oorsprong natuurlijk zijn betekent niet per definitie dat ze onschadelijk zijn. Het beste is om eerst te overleggen met je huisarts of verloskundige. Ook met zelfzorg medicatie moet je opletten. Het enige wat je in de zwangerschap zo nodig mag slikken is paracetamol, tot maximaal zes per dag. Je mag geen ibuprofen of iets dergelijks tot je nemen.

Koortslip
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes virus. Voor ons is dit niet gevaarlijk maar voor baby's kan dit wel gevaarlijk zijn. Tijdens de zwangerschap is er geen gevaar voor je ongeboren kind. Een koortslip is besmettelijk wanneer vocht uit het wondje komt. Wanneer een baby besmet raakt is er een risico op hersenvliesontsteking en dit kan dodelijk zijn. Wanneer tijdens de kraamperiode familie of vrienden op bezoek komen met een koortslip raden wij het af om contact te hebben met de baby. Dat betekent niet te kussen of te knuffelen met de baby. Wanneer je zelf last hebt van een koortslip kun je dit het beste bij ons melden. De koortslip is met name tijdens de eerste levensmaanden van je kindje gevaarlijk.

Cytomegalievirus
Dit virus is een mild maar besmettelijk virus. Ongeveer 40-90% van de zwangere vrouwen heeft dit doorgemaakt. Meestal merk je er weinig van, soms krijg je koorts of moeheid. Voor een volwassene kan het weinig kwaad maar een ongeboren kind kan het gevaarlijk zijn.
Het virus wordt doorgegeven door direct en indirect contact met besmette lichaamsvloeistoffen. Vooral jonge kinderen scheiden CMV langdurig in hoge mate uit in urine en speeksel. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden is het advies om goede handhygiëne te hebben na contact met speeksel en urine van jonge kinderen. Daarnaast om geen contact te hebben met het speeksel van een jong kind, dit door geen voedsel, bestek of bekers te delen.

Zwangerschap en seksualiteit
Een zwangerschap kan je (seks)leven behoorlijk beïnvloeden. Door de hormonen en lichamelijke veranderingen ervaren zwangere vrouwen seksualiteit vaak heel anders.
In het ene trimester moet je niet denken aan gemeenschap, terwijl een paar weken later je juist heel veel zin hebt.
Daarnaast komt de gedachte dat seks mogelijk schade kan veroorzaken aan het ongeboren kind ook nog veel voor. Omdat niet iedereen het prettig vind om dit persoonlijk met ons te bespreken zetten we hieronder alle feiten op een rijtje.

Allereerst is het goed om te weten dat seks in bijna alle gevallen veilig is. De baby zit veilig in de vliezen, omringt door vruchtwater. Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond gesloten en kan het mannelijk geslacht dus niet bij de baby in de buurt komen.
Er zijn een aantal momenten waarop gemeenschap hebben afgeraden wordt, namelijk:

  • Bij gebroken vliezen. Wanneer je vruchtwater verliest bestaat er een open verbinding van buiten naar binnen. Hierdoor ontstaat de kans op infectie. Om deze kans niet te vergroten is het verstandig om geen gemeenschap meer te hebben.
  • Bij herhalend bloedverlies. Bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. Bespreek met je verloskundige waar het bloedverlies vandaan komt en of gemeenschap hier invloed op kan hebben.
  • Bij premature weeën. Indien je opgenomen bent geweest i.v.m. vroegtijdige weeën is het verstandig om uit te kijken met gemeenschap.

Je zult verder tijdens de zwangerschap merken dat seksualiteit per trimester kan veranderen. In het eerste trimester hebben veel vrouwen vaak weinig zin in gemeenschap. Dit komt omdat je lichaam moet wennen aan de hormonen. Daarnaast hebben veel zwangeren ook last van kwaaltjes zoals misselijk, moeheid en pijnlijke borsten. Ook dit komt je libido vaak niet ten goede. Gelukkig verbetert dit vaak in het tweede trimester. Vanaf 12-16 weken nemen bij de meeste zwangeren de klachten af. Daarnaast zorgt de zwangerschap ervoor dat je vagina, clitoris en tepels beter doorbloed raken. Hierdoor worden deze makkelijker geprikkeld. Daarnaast heb je het voordeel dat je buik nog niet heel erg in de weg zit.
Dit verandert natuurlijk in het laatste trimester. In deze periode gaat je lichaam je voor bereiden op de bevalling en kunnen zwangerschapskwaaltjes weer meer aanwezig zijn. Dit samen met de dikke buik maken dat soms je libido weer afneemt of dat het uitvoeren van gemeenschap creativiteit gaat vragen.

Wees je ervan bewust dat tijdens een orgasme je spieren samentrekken. Eén van die spieren is je baarmoeder. Tijdens en na een orgasme kan je een lichte wee of een harde buik ervaren. Soms duurt het een aantal uren voordat je baarmoeder weer ontspant. Dit kan geen kwaad voor je kindje of je zwangerschap.
Daarnaast kan door de betere doorbloeding een orgasme heftiger en intenser beleeft worden.